Return to site

Διαδικτυακές δημιουργικές δραστηριότητες

@ CLaP3C

STEAM, Makerspace & Ρομποτικής

Η περίοδος που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη και όσο και αν μας έχει απομονώσει μας έχει φέρει και πιο κοντά καθώς μας έχει φέρει αντιμέτωπους με όμοιες καταστάσεις και σκέψεις. Όπως κάθε δύσκολη στιγμή έτσι και αυτή πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως μια πρόκληση και ευκαιρία να δοκιμαστούμε και να μάθουμε. Κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία να είμαστε δημιουργικοί και εφευρετικοί και έτσι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δυσκολία.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ‘αναγκαστήκαμε’ να μείνουμε άπειρες ώρες κλεισμένοι σπίτι με τα παιδιά μας και να αναζητήσουμε τρόπους να απασχοληθούν αλλά και τρόπους να περάσουμε και εμείς ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

 

Έτσι και εμείς ως γονείς, αλλά και ως CLaP3C, θα θέλαμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας διαδικτυακά δημιουργικές δραστηριότητες STEAM, Makerspace, και Ρομποτικής στα παιδιά σας. Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε τα παιδιά σε ποιοτικέςδημιουργικέςενδιαφέρουσες και ευχάριστες μαθησιακές διαδικασίες (όπως πάντα άλλωστε) με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι δίνοντας τους έτσι και εναλλακτικές προτάσεις στο σπίτι για δημιουργική απασχόληση καθ’ όλη την περίοδο που θα βρίσκονται περιορισμένα στο σπίτι.

 

Στην προσπάθεια αυτή έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων δύο εβδομάδων (για αρχή) που θα προσφέρουμε μέσω της πλατφόρμας ZOOM, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως αυτές τις μέρες για διαδικτυακά μαθήματα. Είναι εύκολη στη χρήση της, μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο (κινητό τηλέφωνο, tablet, Η/Υ[1]) και δεν απαιτεί καμία οικονομική επιβάρυνση (σημειώστε ότι δεν απαιτείται η εγγραφή σας (login) στην υπηρεσία, αλλά μόνο η σύνδεσή σας στην ενεργή τηλεδιάσκεψη ακολουθώντας το αντίστοιχο link που θα σας αποστέλλουμε).

 

Τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στις δραστηριότητες STEM I, STEM II και Makerspace θα μπορούν να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε από τις δραστηριότητες, της Τρίτης ή της Πέμπτης, ανεξαρτήτως ποιο πρόγραμμα παρακολουθούν δια ζώσης στο CLaP3C. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν τις ίδιες μέρες και ώρες που τρέχουν οι απογευματινές μας δραστηριότητες STEM και Makerspace.

 

Επιπλέον, παιδιά ηλικίας 7+ μπορούν να λαμβάνουν μέρος και στην πρώτη ομάδα της ρομποτικής. Ευπρόσδεκτα είναι μικρότερα (σε συνεργασία με τους γονείς αν είναι απαραίτητο) ή και μεγαλύτερα αδέλφια αλλά και οι γονείς οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν με τα παιδιά τους στις διαδραστικές δραστηριότητες που έχουμε ετοιμάσει.

 

Τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στις δραστηριότητες της Ρομποτικής μπορούν να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες δραστηριότητες Ρομποτικής ως ακολούθως:

  • Ομάδα 1: για παιδιά που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στο Scratch ή/και είναι γραμμένα στις ομάδες Engino.
  • Oμάδα 2: για παιδιά που έχουν προηγούμενη εμπειρία στο Scratch ή/και είναι εγγεγραμμένα στις ομάδες LEGO[2].

 

Πιο κάτω υπάρχει αναλυτικά το πρόγραμμα δραστηριοτήτων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για την συμμετοχή των παιδιών σας στις online δραστηριότητες απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής δήλωσης.

ΒΗΜΑ 1: Δήλωση Ενδιαφέροντος

Σας παρακαλώ ενημερώστε μας για την πρόθεσή σας να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες συμπληρώνοντας αυτή την φόρμα https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWVNEmrIS8Kx4azqyD9hvEDV4wp7qfod4WDNuG3njG38DcZQ/viewform?usp=sf_link

Με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, θα σας αποστέλλουμε στο email σας τα links για την κάθε δραστηριότητα. Ενημερώστε μας σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετάσχουν τα παιδιά, αν θα συμμετέχουν και μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά (αναφέρετε ηλικίες) ή κάποιος ενήλικας.

Παρακαλούμε να ελέγχετε το email σας για ενημερώσεις για τις δραστηριότητες.

ΒΗΜΑ 2: Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

 

  • Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τις δραστηριότητες θα παρακολουθούν και φοιτήτριες του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Νηπιαγωγικά ως μέρος των εργασιών τους. Οι φοιτήτριες δεν θα λαμβάνουν μέρος, απλά θα μελετούν το πώς η/ο διδάσκουσα/ντας κάνει το μάθημα.

Φροντίστε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες σε κάποιο χώρο που θα υπάρχει μια σχετική ευχέρεια κίνησης και, αν υπάρχει η δυνατότητα, η συσκευή σας να ενωθεί με smart τηλεόραση για να έχουν καλύτερη εικόνα. Τα παιδιά θα χρειαστούν ίσως λίγη βοήθεια με τη σύνδεση στο ZOOM και στην τηλεδιάσκεψη στην αρχή και αν θα συμμετάσχουν μικρότερα παιδιά ίσως να χρειαστεί και η δική σας συμμετοχή.

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο info@clap3c.com. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για στήριξη σε πρακτικές δυσκολίες ή επίλυση αποριών.

Σας ευχόμαστε να είστε ασφαλείς και το συντομότερο δυνατό να ξαναβρεθούμε από κοντά.

________________________________________________

[1] Για χρήση σε H/Y “εκτελείται” το αρχείο zoom_launcher.exe που κατεβαίνει αυτόματα στον υπολογιστή σας την πρώτη φορά που θα προσπαθήσετε να συνδεθείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο και ακολουθώντας την επιλογή “JOIN A MEETING”. Για χρήση σε android smartphone για την σύνδεση σας κατεβάστε την εφαρμογή “ZOOM Cloud Meetings” και για χρήση σε iPhone κινητά κατεβάστε την εφαρμογή ZOOM Cloud Meetings από το App Store.

[2] Για τα μαθήματα της ρομποτικής θα χρησιμοποιούμε το δωρεάν λογισμικό Scratch από την https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted, το οποίο είναι fully online και δεν χρειάζεται εγκατάσταση σε H/Y ούτε και σε tablets και κινητά τηλέφωνα. Σε περίπτωση όμως που επιθυμείτε υπάρχει δωρεάν εφαρμογή για android από το Play Store και για ΙΟ από το App Store.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK