Return to site

 

 

 

 

MakerSpace@CLaP3C

#Be_a_Maker_Cy

MakerSpace @ CLΑP3C

για παιδιά 5-9 ετών

Με την έναρξη του νέου μας προγράμματος MakerSpace, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τον ενθουσιασμό μας!

Μια από τις ενότητες που προγραμματίζουμε να συμπεριλάβουμε φέτος στο πρόγραμμα Makerspace είναι αυτή της κατασκευής κεκλιμένων επιπέδων με τη μορφή τσουλήθρας για αγαπημένους ήρωες των παιδιών (π.χ. ΜΙΝΙΟΝ) ή πίστας για αυτοκινητάκια. Την ιδέα μας την έδωσε ένα από τα παιδιά που είχαν συμμετάσχει στις ενότητες makerspace κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού σχολείου 2019.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού μας σχολείου, η μια ενότητα MakerSpace αφορούσε την κατασκευή ενός από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών – το marble runner.

Στην ενότητα αυτή, τα παιδιά προσπάθησαν να φτιάξουν τα δικά τους marble runner με ανακυκλώσιμο υλικό.

Το αξιοσημείωτο ήταν ότι αρκετά παιδιά επέκτειναν την εμπειρία και στον προσωπικό τους χρόνο, καθώς κάποια πηγαίνοντας σπίτι μάζεψαν ανακυκλώσιμα υλικά και δοκίμασαν να φτιάξουν τα δικά τους marble runners.

Κάποια άλλα επέκτειναν την εμπειρία κατασκευάζοντας άλλα πράγματα από τα οποία μας έστειλαν φωτογραφίες και video. Ένα κοριτσάκι κατασκεύασε πίστα για αυτοκινητάκια.

Όλα αυτά μας έδωσαν την ιδέα για μια από τις πολλές ενότητες που θα συμπεριλάβουμε φέτος στο πρόγραμμα.

Η επιλογή μας αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν στο πρόγραμμα Δημιουργικά Πρωινά του Σεπτέμβρη 2019 μία ομάδα παιδιών κατασκεύασαν κεκλιμένο επίπεδο για αυτοκινητάκι με τα soft blocks. Η ιστορία του πώς εξελίχθηκε αυτή η πρωτοβουλία των παιδιών ήταν μια αυθεντική περίπτωση δραστηριότητας η οποία περιελάβανε όλες τις φάσεις της δημιουργικής διαδικασίας σε ένα MAKERSPACE πρόγραμμα όπως αυτή περιγράφεται στη βιβλιογραφία και στο διάγραμμα που ακολουθεί:

Αρχικά, μια ομάδα παιδιών αποφάσισε (imagine) να φτιάξει (create) μια πίστα με τα soft blocks για αυτοκινητάκια που είχε φτιάξει νωρίτερα με Εngino σε άλλο χώρο του Κέντρου.

Όταν πρόσεξε αυτή την ομάδα παιδιών ένας από τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς του Κέντρου που ήταν στο χώρο φώναξε με ενθουσιασμό σε άλλους ενήλικες να έρθουν να δουν τι έκαναν τα παιδιά. Αυτό προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας άλλης ομάδας παιδιών που έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Ενήλικες και άλλα παιδιά παρακολουθούσαν τις δοκιμές (play) που γίνονταν στην πίστα με διάφορα αυτοκινητάκια (share). Τα παιδιά που παρακολουθούσαν άρχισαν να δίνουν πληροφορίες για το σημείο στο οποίο φαινόταν να εκτροχιάζονται τα αυτοκινητάκια.

μια διαδικασία που ενισχύθηκε και από τα βίντεο που είχαν βγάλει οι ενήλικες από τις δοκιμές και μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα παιδιά κατ’ επανάληψη (reflect). Τα παιδιά άρχισαν να κάνουν βελτιώσεις στην κατασκευή τους αλλά και να προσθέτουν άλλα πράγματα που προκύπταν από νέες ιδέες που είχαν (π.χ. αντικατάσταση του αυτοκινήτου με κυλινδρικό τουβλάκι, προσθήκη γέφυρας).

Μετά από λίγο μια δεύτερη ομάδα παιδιών αποφάσισε να κάνει τη δική της πίστα και η διαδικασία ξεκίνησε εκ νέου (share). Μια τρίτη ομάδα παιδιών αποφάσισε να μετατρέψει τις δοκιμές των παιδιών στα κεκλιμένα επίπεδα σε διαγωνισμό (play). Παίρνοντας από το Κέντρο Μεταμφίεσης ένα πάγκο εργασίας που είχε πάνω κουδουνάκι και σφυρί, η τρίτη ομάδα των παιδιών ανακοίνωνε κάθε φορά το αποτέλεσμα των δοκιμών χτυπώντας το κουδουνάκι (ο αριθμός των κτυπημάτων υποδήλωνε το βαθμό επιτυχίας της δοκιμής).

 

Αυτή είναι μια ιστορία MAKERSPACE η οποία μας επιβεβαίωσε ότι το CLaP3C είναι ένας αυθεντικός χώρος που τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να στηρίξει αυτό το σύγχρονο τρόπο μάθησης. MAKERSPACE σημαίνει χώρος στον οποίο μπορούν να υποστηριχθούν όλες οι φάσεις της δημιουργικής διαδικασίας όπως αυτή περιγράφεται στη σύγχρονη βιβλιογραφία και βασικό σκοπό έχει να οπλίσει ‘σωστά’ τον άνθρωπο για τις υψηλές απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Ο χώρος (space) πρέπει να εμπνέει αλλά και να δίνει τα απαιτούμενα ερεθίσματα στα παιδιά για να φανταστούν και την απαιτούμενη ελευθερία για να προχωρήσουν στην πραγμάτωση αυτών που φαντάστηκαν με αυτενέργεια (κάνοντας τις δικές τους επιλογές και όχι περιμένοντας έτοιμες λύσεις και υποδείξεις από τους ενήλικες). Απαιτεί (α) ενήλικες που μπορούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προκύπτουν ιστορίες όπως την πιο πάνω αλλά και να τις στηρίξουν χωρίς να υποσκάπτεται ο πρωταρχικός ρόλος που πρέπει να έχουν στη διαδικασία τα παιδιά (β) μεγάλη, ανεξάντλητη και δυναμική ποικιλία και προσβασιμότητα σε μέσα και υλικά, και (γ) την απαιτούμενη κουλτούρα μάθησης η οποία προωθεί τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και την άντληση αυθεντικής χαράς και ικανοποίησης από τη μαθησιακή διαδικασία.

Έτσι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι

το CLaP3C είναι ένα MAKERSPACE!

#Be_a_Maker_cy #clap3cy

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK